Colombia in Pictures #2 The City of Gold

City of goldThe City of Gold ook wel El dorado genoemd. Ja, net als die leuke animatiefilm van Dreamworks! De tekenfilm is gebaseerd op ware gebeurtenissen, gebeurtenissen uit de geschiedenis van Colombia! Wist jij dat?

Colombia is een prachtig land! Veel mensen weten niet dat Colombia zo mooi is én een mooie geschiedenis heeft, daarom laat ik het je graag zien. In dit artikel laat ik je de foto’s zien en vertel ik ook over The City of gold, ook wel El Dorado genoemd. Kennen jullie de  tekenfilm The road to El Dorado nog?

Movie; The road to El Dorado

The road to El Dorado. Klik hier voor de trailer.

Deze film is gebaseerd op feiten uit de geschiedenis van Colombia. In de film zijn bovenstaande mannen op zoek naar het goud van de Muisca’s, de gouden stad. Niemand weet of het waar is én of het überhaupt wel bestaat! Ze vinden de stad en worden gezien als heiligen. Manuel, één van de twee reizigers wordt als nieuwe koning benoemd. Tijdens de inwijdingsritueel van de koning wordt er allemaal goud in het meer gegooid.

Niet alles in deze film is waar, want de film speelt zich af in Mexico, maar dat is in werkelijkheid Colombia. De laatste onderstreepte zin uit de vorige alinea is wel waar! Althans, als ik de verhalen en de gids moet geloven.

Laten we beginnen bij het begin..

Het begint bij de Muisca’s, De Muisca is een Colombiaanse Chibcha-sprekende indianenstam die al 300-400 jaar vóór de jaartelling bestond. Zij leefden in een aantal landen waaronder Colombia.

Het Guativua-meer, het lijkt klein, maar is heel groot!
Het Guatavita-meer, het lijkt klein, maar is heel groot!

De Muisca’s die bij dit meer woonden, het meer van Guatavita (vlak bij Bogota), gebruikte dit meer voor o.a. inwijdingsritueel voor de koning. Tijdens dit inwijdingsritueel werd de koning bedekt met goudstof. De nieuwe koning werd voor de opkomst van de zon met een vlot naar het midden van het meer gebracht en liet zich in het water zakken. Het water spoelt het goud van zijn lichaam. Op het moment dat de zon opkomt, komt hij boven water zodat de zonnegod hem met zijn stralen kan verwelkomen.  Om de nieuwe koning te eren werden gouden voorwerpen en smaragden in het meer gegooid.

Wij zouden denken, dat is zonde, maar daar dachten zij anders over. Goud had niet veel betekenis voor de Muisca’s, goud was slap en toen niet zo sterk als andere metalen, maar voor Europeanen was goud veel waard! Ook was er in dat gebied veel goud, hoe meer grondstof er van iets is, hoe minder interessant en waardevol het wordt.

Rond het jaar 1500 kwamen Spanjaarden naar zuid-Amerika. (Door de bezetting van de Spanjaarden spreekt een groot deel van zuid-Amerika spaans) De Spanjaarden hoorden van de inwijding van de Muisca’s en zagen al die schatten wel zitten. In 1545 begonnen de spanjaarden te zoek naar schatten in het Guatavita-meer, maar dit was zonder resultaat. In 1580 hebben de spanjaarden nog een poging gedaan. Deze keer hebben ze geprobeerd het meer droog te leggen, ze hebben hierbij een gat in de oever gehakt waardoor het water 18 meter zakte. Dit keer vonden ze een gouden borstplaat en een staf met een smaragd zo groot als een kippenei.

Achter het meer kun je goed het gehakte gat zien.
Achter het meer kun je goed het gehakte gat zien.

Door de kleine hoeveelheid aan schatten die waren gevonden, bleven de verhalen over de schatten in het Guatavia-meer doorgaan. De verhalen werden alleen maar erger, een paar eeuwen later werd er over een “gouden stad” gesproken.

In 1800 werd er door de Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt en de Engelsman Walter Raleigh opnieuw gezocht  naar de schat. Er zou volgens Alexander von Humboldt meer dan een half miljoen voorwerpen in het Guatavia-meer liggen.

In 1912 is er opnieuw een poging geweest om het meer droog te leggen, dit keer leverde het slechts een aantal sieraden op.

GoogleIn 1969 (niet zo heel lang geleden dus) is bovenstaande massief gouden model gevonden in een grot bij Bogota. Dit model beeld het vlotje van de inwijding uit waar ik eerder al over vertelde. Wat een plaatje hé!

De vraag is dus, is El Dorado een mythe? Men spreekt over een mythe als het een bedacht verhaal is. Maar er zijn schatten in het Guatavia-meer gevonden.. wat denk jij?

Onderweg naar het Gua
Onderweg naar het Guatavia-meer. Kleine paadjes en hoge bergen..

In de jaren 90 is er een park aangelegd rond het Guatavia-meer. Tijdens de toch naar het Guatavia-meer (het was een hele klim, maar zeker de moeite waard!) vertelde de gids dat het meer geen plas is als andere meren maar een trechtervorm heeft. Het vinden en graven naar schatten wordt daardoor héél moeilijk. Ook verteld hij dat de meeste schatten verdwenen zijn in Spaanse schatkisten, maar dat de Engelse, Duitsers en zelfs Nederlanders hebben gezocht naar de schatten. Achterhalen waar alles naartoe is gegaan is erg moeilijk. Een deel van de schatten is omgesmolten, dus dat is helemaal niet meer te achterhalen.

In de stad Bogota is een prachtig museum genaamd El Museo del Oro, hier ben ik ook geweest. Dit is het grootste goud museum ter wereld en laat alle goudwerken zien voordat de Spanjaarden het land bezette. Voor 1500 dus. Hier nog een aantal foto’s van in het museum.

Dit was een halfronde zaal in het museum. Dit stelde het meer voor en het goud dat in het meer werd gegooid tijdens de inwijding van de koning. Dit zou de koning zien als hij in het meer sprong.
Dit is een halfronde zaal in het museum. Dit stelde het Guatavita-meer voor en het goud dat in het meer werd gegooid tijdens de inwijding van de nieuwe koning. Dit zou de koning zien als hij in het meer sprong.
Omringt met goud

De koning omringt met goud

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Colombia0493

De beeldjes lijken namelijk veel groter dan ze zijn. Ze passen namelijk in mijn handpalm.. Ik ben 1,63 cm dus visualiseer maar hoe klein deze beeldjes zijn ;-)

Deze beeldjes lijken veel groter dan ze zijn. De grootte van de beeldjes varieren tussen de 2 en 6 cm.

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen,

See you soon!

P.s. Meeste foto’s zijn door mij gemaakt. Door het slechte weer buiten en weinig licht in het museum heb ik niet hele duidelijke foto’s kunnen maken waardoor ik een aantal foto’s van Google heb gehaald als voorbeeld.

14 responses to “Colombia in Pictures #2 The City of Gold

  1. Interessant zeg. Ik heb altijd gedacht dat het een soort sprookje was maar als ik dit zo lees is het misschien dus gewoon echt gebeurd!!! Leuk ‘geschiedenislesje’! :)

♡ E-mail adres wil not shown in comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s