Al tijden ben ik op zoek naar een tutorial die uitlegt hoe je sneeuw over je header kan krijgen. Omdat ik die niet kon vinden heb ik er zelf een gemaakt.Sneeuw GIFjes vind ik zo leuk! Ik weet dat er een aantal filters met sneeuwvlokjes zijn die je over je hele blog kan laten gaan. Helaas zul je de sneeuwvlokken niet zien omdat mijn blog achtergrond helemaal wit is waardoor je de sneeuwvlokken niet zult zien, ook vind ik het belangrijk dat je de tekst van de artikelen nog goed kunt zien en niet afleidt.
Op internet kwam ik van alles tegen maar niet waar ik naar op zoek was. Ik was gewoon op zoek naar een simpele sneeuw GIF tutorial. Uiteindelijk heb ik hiervoor meerdere tutorials gebruikt en bij elkaar gevoegd, het resultaat is hierboven te zien. Het was niet zonder slag of stoot want uiteindelijk heb ik twee keer moeten maken omdat de eerste keer iets mis ging met het opslaan :’-(
Hieronder leg ik je uit hoe je zelf een Sneeuw GIF kunt maken in photoshop. Ohja, mocht je vragen hebben over de tutorial, laat dan gerust een berichtje achter!
* Mijn Photoshop programma’s zijn in het Nederlands geïnstalleerd maar ik weet dat er ook veel mensen zijn die Photoshop in het Engels hebben. Daarom zijn de Engelse benamingen in het Grijs weergeven.
1. Sneeuwvlokken maken
- Open een bestand van 500 x 500 pixels > maak een nieuwe laag aan > klik ovaal selectie kader aan en maak 2 cirkels in het bestand, 1 kleine linksboven en 1 grotere rechtsonder > klik met je rechtermuisknop op een cirkel en klik op vullen – zwart.
- Als je de cirkels hebt gemaakt klik je bovenaan op Bewerken/Edit > voorinstelling penseel definiëren/define brush preset > Noem het bestand Snow > Als je nu penseel/brush opent zie je jouw gemaakte sneeuwvlok terug.
Ik weet dat de sneeuwvlokken er een beetje raar uitzien maar dat komt allemaal goed! ;-)
2. Sneeuwvlokken bewerken
- Open een nieuw bestand van 500 x 500 en maak van de witte achtergrond een gekleurde achtergrond > Open je snow penseel/brush en pas de grootte van de sneeuwvlok aan naar 60x > als je nu met je met je penseel/brush over het gekleurde vel gaat zul je zien dat je de sneeuwvlokken te zien krijgt net als hierboven.
- Klik bovenaan op venster/window en dan op penseel/brush > zoek snow en klik erop > Links verschijnt er een rijtje met verschillende instellingen die je kan veranderen.
- Klik links op vorm dynamiek/shape dynamics en verander de grootte jitter/size jitter naar 100% > verander hoek jitter/angle jitter naar 100% > verander ronding jitter/rounding jitter naar 100% > en verander minimum ronding/minimum roundness naar 65%.
- Klik links op spreiding/scattering en en klik het vinkje beide assen/both axes aan > Zet spreiding/scatter op 800%
- Klik links op andere dynamiek/transfer en verander dekking jitter/opacity jitter naar 100%
- Ga terug naar vorm penseelruimte/brush tip space en zet tussenruimte/spacing op 30%

Het uiteindelijke resultaat van de vlokken.
3. Kleine sneeuwvlok lagen maken.
De sneeuwvlokken gaan we nu in verschillende lagen maken, dit doen we omdat we diepte willen maken. De sneeuw op de achtergrond is kleiner en minder scherp dan op de voorgrond.
- Mijn header is 940 x 250, om sneeuw te laten “vallen” open we twee bestanden waarvan één de hoogte 3x hoger is dan die van je header. Dus 3×250=750, 940 x 750. Het andere bestand krijgt de hoogte van het andere bestand + 250. Het tweede bestand is dus bij mij 940 x 1000. * Ohja, zet in de bestandsnaam de grootte van de bestanden om misverstanden te voorkomen.
- Nadat je de pagina’s hebt geopend maak je de achtergronden van beide pagina’s gekleurd. De volgende stap is witte sneeuw maken en dat kun je niet zien op een witte achtergrond ;-)
- Zet de gekleurde achtergrond vast met een slotje (vergrendelen). Als eerste gaan we beginnen met het grootste bestand dat je hebt geopend, in mijn geval is dat 940 x 1000 > maak hier 2 lagen en noem ze Little snow 1 en Little snow 2
- Zet de zichtbaarheid van Little snow 2 uit door op het oogje van de laag te klikken > Klik op laag Little snow 1 > Kies de sneeuw penseel/brush die je hebt gemaakt > We willen diepte maken met de sneeuw, de laag Little snow 1 is de verste sneeuw dus wordt deze sneeuw de kleinste sneeuw die we maken> Ik zette mijn sneeuw grootte op 25 px, als je header even groot is als die van mij kan je dat ook doen. Als je header kleiner of groter is moet je zelf met de grootte kijken wat het beste past > Om de sneeuw over de hele laag te krijgen klik je op het tekenvlak en sleep je de sneeuw over het scherm. *Het handigst is om de sneeuw van boven naar beneden te slepen.
Op Little snow 2 maken we iets grotere sneeuwvlokken. Ik gebruikte 35 px. Zet Little snow 1 op onzichtbaar/invisible en je kunt meteen vlokken maken.
- Zoals je nu kunt zien zijn de sneeuwvlokken die je hebt gemaakt heel rond en scherp. Sneeuwvlokken die in de verte vallen zijn niet scherp dus daar gaan we wat aan doen. Maak de Laag Little snow 2 onzichtbaar/invisible > Klik op Little snow 1 > Klik boven in de taakbalk op filter/filter > Klik op vervagen/blur > en klik daarna op Gaussiaans vervagen/Gaussian blur > Zet de straal/radius op 4 > Doe hetzelfde bij de laag Little snow 2 maar zet dan de straal/radius op 1.
* Mocht je niet tevreden zijn met een vlok, dan kun je die gewoon verwijderen met het gummetje
4. Grotere sneeuwvlokken maken.
Open nu het kleinste bestand van de twee bestanden dat je hebt geopend, bij mij is dit het bestand van 940 x 750 > Maak weer twee lagen genaamd Medium snow en Large snow > Zet Large snow op onzichtbaar/invisible > Klik op Medium snow en maak grotere sneeuwvlokken dan bij Little snow 2 (Ik gebruikte 75 px)> Bij Large snow maakte ik vlokken van 100 px.
- Nadat je de sneeuwvlokken op de lagen Medium snow en Large snow hebt gemaakt gaan we de de vlokken weer iets aanpassen maar dat doen we niet helemaal hetzelfde als bij de kleine vlokken. Klik op de laag Medium snow > klik op filter/filter > Klik op vervagen/blur > klik op bewegingsonscherpte/motion blur > Zet de hoek/angle op 60 > met de afstand/distance kan je bepalen hoe ze vallen ik zette het op 8 > Klik op filter > vervagen/blur > Klik weer op Gaussiaanse blur/Gaussian blur en schuif de knop of de harde randen te vervagen > Doe hetzelfde met de laag Large snow.
Nu heb je als het goed is 4 lagen met sneeuw gemaakt 2 lagen met kleine sneeuw en 2 lagen met grotere sneeuw.
*Large snow heb ik uiteindelijk niet gebruikt omdat ik ze toch niet zo mooi vond, het is natuurlijk aan jezelf om te beslissen of je deze laag wel of niet wilt gebruiken.
5. Sneeuw laten bewegen.
- Open een nieuw bestand met de grootte van je header, noem dit bestand header. In mijn geval is dat 940 x 250 > verander de achtergrondkleur van wit naar een kleur naar keuze > vergrendel de gekleurde laag met een slotje.
- Zoek je logo en sleep heb naar het bestand header > vergrendel ook je logo met een slotje > de 4 sneeuw lagen die je eerder hebt gemaakt sleep je ook naar het bestand header.
- Als eerst gaan we beginnen met Little snow 1 > klik Little snow 2, Medium snow en Large snow op onzichtbaar/invisible > klik op Little snow 1 > als je uitzoomt en misschien al eerder hebt gezien is de sneeuwlaag veel groter dan je header > het onderste gedeelte van de laag sleep je precies in de header, net als op de foto > doe dat ook met alle andere lagen.
- Klik op venster/window > Klik op animatie /animation > er verschijnt nu een tijdbalk > Klik onderin het hoekje op de 3 vierkantjes
- Het is nu een framanimatie > klik links op de tijd en verander die in 0,13 > Maak een nieuwe pagina aan.
- De nieuwe pagina is een kopie van de pagina die er al stond. Maak de lagen Little snow 2, Medium snow en Large snow onzichtbaar/invisable > Klik de 2e pagina én Little snow 1 aan > sleep de bovenste deel van de laag naar de header zoals op de foto hierboven > Doe dit met alle lagen
- Selecteer beide pagina’s (Ctrl + klik) > druk onder op het plaatje met vier rondjes om extra animatieafbeeldingen toe te voegen > voeg er 45 toe > In totaal komen er in de onderste balk er 47 pagina’s te staan. klik beneden dat de animatie altijd moet blijven doorgaan.
Door onder op de balk op play en je ziet alles achter elkaar. Door de sneeuw op verschillende lagen en hoogtes te maken valt de sneeuw langs elkaar naar beneden. Als je alle sneeuw op één pagina zou maken zou de sneeuw niet los van elkaar bewegen.
Om de header opslaan klik je bovenin de taakbalk op bestand/file > opslaan voor web en apparaten/save for web and devices > Je krijgt nu een ander venster in beeld waar je onderop nogmaals opslaan moet klikken.
Hoe vind jij het resultaat geworden? Er heeft best wat tijd in gezeten, maar dan heb je ook wat! ;-)
Ohja, mocht je geen blog hebben, de sneeuwvlokken kun je ook op een foto maken en als achtergrond op je Laptop gebruiken.
Speciale dank aan Phlearn, via deze video heb ik de sneeuwvlokken zo mooi gekregen.
Mocht je vragen hebben over de tutorial kun je ze hieronder stellen of mailen naar isabelcristinas.blog@gmail.com.
Liefs,
Isabel Cristina
P.S. Heeft jouw header hetzelfde formaat als dat van mij (940 x 250) én wil je ook zo’n header met sneeuw? Dat kan! Stuur een mail naar isabelcristinas.blog@gmail.com, geef erin aan welke kleur achtergrond je wilt en stuur je logo mee. Het enige wat je hoeft te doen is mijn blog te liken op Bloglovin.
Wat ziet dit er kerstig en feestelijk uit! Geweldig! Goed Gedaan!
Dankjewel Monique!
🎅Let it snow, let it snow, let it snow!!!!
Knap hoor ! : )
Wat leuk zeg, lekker feestelijk!
Oh zo doe je dat dus, wat cool!
Wat leuk dat je het uitlegt. Super leuk gedaan!
x
Wat heb je dit onwijs leuk gedaan zeg <3
Echt heel tof vind ik het eruit zien! Super dat je het hebt uitgelegd, ik ga je artikel even opslaan!
Wat leuk om te horen, als je vragen hebt kun je ze altijd stellen! :-)
Wat een goede en duidelijke uitleg!
Wat een fijne en duidelijke uitleg! Heb jammer genoeg alleen geen photoshop ;-)
Gaaf! Knap gemaakt ook:) XO
Wat gaaf gedaan! Ik wist niet dat dit gewoon met Photoshop kon! Mij lijkt het vooral ook heel gaaf om de vallende sneeuwvlokjes toe te voegen aan een Youtube endcard, misschien ga ik dat nog proberen (ik moet sowieso echt eens tijd pakken om een fatsoenlijke endcard te maken nu ik weet hoe dat moet haha).
Dankjewel! Ik heb nog nooit een YouTube video gemaakt maar volgens mij werkt het ongeveer hetzelfde, ben benieuwd wanneer ik je nieuwe endcard kan zien ;-)
Moooooi gedaan!
Wauw, zie er erg goed uit! Echt leuk, zo kom je al in de winter -en kerstsfeer!
wauw dit ziet er echt heel cool uit!
Ik ken geen enkele blog die zo’n unieke header heeft!
xx
Dankjewel voor je lieve compliment Julia!