Marble Coasters

Marble coasters diy 11
Één  van de trends van dit voorjaar is een marmer printje. Vandaag laat ik een hele simpele manier zien hoe je met zelfdrogende klei een eigen marmer effect kunt krijgen.

 

Trends of niet ik heb marmer altijd erg mooi gevonden, op vloeren, tafelbladen en pilaren eigenlijk overal wel haha. Althans, het marmer hierboven vind ik erg mooi (Imperial Danby) Er zijn verschillende soorten marmer, van spierwit met grijze strepen/vlekken tot grijsachtig met grijsblauwe strepen/vlekken. Naast de wit/grijs marmer soort heb je ook het ook in kleuren zoals geel, oranje, donkergrijs en zwart.

Het marmer effect heb ik gemaakt met zelfdrogende klei, dat is klei die net zoals de naam al zegt een klei die je aan de lucht moet laten opdrogen. Persoonlijk vind ik het een groot voordeel omdat je hierbij geen oven bij nodig hebt. Het nadeel van zelfdrogende klei is dat het verkrijgbaar is in twee kleuren namelijk wit en terra(oranje)

Benodigdheden:
– Klei van de Action €1,29
– Action verf €1,99 (ik gebruikte steel blue)
– Deegroller of een fles

De
Zoals ik al zei is de klei die ik hiervoor gebruikte wit. Om een marmer effect te creeren moet je dus eerst de klei kleuren. We gaan de klei kleuren door een klein drupje verf aan een stukje klei toe te voegen en dan goed te kneden.
Je zult waarschijnlijk merken dat je handen nogal vies worden door de verf maar dit is makkelijk
Je zult waarschijnlijk merken dat je handen nogal vies worden door de verf maar dit is makkelijk eraf te wassen. Als je een klein blauw balletje hebt moet je eerst je handen wassen voordat je verder gaat.
Als je de
Verdeel de blauwe bal in twee stukken en maak er een lange sliert van en leg ze met de witte klei zo voor je.
Draai de
Draai de blauwe klei om de witte klei heen, je krijgt zo een beetje het effect van een (mislukte) candy cane.
dd
Maak van de candy cane een bal.
g
Nadat je een bal hebt gemaakt kun je de bal uit gaan rollen met een deegroller of een fles als je geen deegroller hebt. Mijn marmer onderzetter was een paar millimeter dik maar ik raad je aan het niet te dun te maken, ongeveer 5 mm.
Maak een
Eenmaal uitgerold kun je onderzetter eruit tekenen. Ik gebruikte een blik maar dat kan natuurlijk ook met een glas of bakje.
Na het uitsnijden van het
Na het uitsnijden leg je het stukje klei op plastic folie zodat je klei niet aan je blad blijft plakken. Wat handig is voor het drogen is om een boek op je onderzetter te leggen tijdens het drogen. De randen van de klei wil soms tijdens het drogen wat krullen dit kun je door een boek erop te leggen voorkomen. (niet te zwaar boek)
Na het drogen (1 dag) kun je de onderzetters gaan gebruiken.
Na het drogen (1 dag) kun je de onderzetters gaan gebruiken. Door klei wordt de kleur een beetje dof dit kun je veranderen door deze glans lak aan te brengen. De achterste onderzetter is niet bewerkt en de voorste wel. Ik vind het een mooi effect. De Acrylic vernish is te koop bij de Action voor minder dan €2,-.
Het resultaat!
Het resultaat! Ik vind het eigenlijk best goed gelukt. Om je tafelt niet te beschadigen kun je er vilt of kurk onder bevestigen. (Funny fact: toen mijn moeder deze foto zonder haar bril op zag dacht ze dat er 2 spiegeleieren met brokolie lag haha :’)!)

Je moet er mee rekening houden dat de onderzetters als decoratie zijn en het (waarschijnlijk) niet overleven als je er telkens kopjes, mokken en bekers op zet. Kaarsen, waxinelichtjes of theelichthouders houdt het wel, dat is ook leuk toch? Wist je dat je ook met dezelfde techniek andere effecten kunt creeren door meerdere kleuren te gebruiken zoals roze, blauw, groen etc.?

Wat vind jij van de marmertrend?

Happy Lazy sunday!

Isabel Cristina

P.S. Ga je deze marmer onderzetters ook maken? Laat mij het weten hoe jouw creatie is geworden door op instagram hashtag #ICDIY te gebruiken of mij met @isabelcristinas_ te linken in de foto, mailen kan natuurlijk ook! Vind ik héél erg leuk!

25 responses to “Marble Coasters

  1. Ik ben gek op de marmertrend! Het ziet er zo mooi uit! Deze onderzetters zijn ook weer prachtig!

  2. Dol op marmer! Als kind gingen we vaak naar Italië en daar kwamen we altijd langs zo’n groeve waar ze marmer uit haalde. Prachtig vond ik dat vooral de roze marmer. Leuk gemaakt! : )

  3. Oh wat ben jij toch onwijs creatief! En het ziet er ook super mooi en sfeervol uit. Sinds 2 jaar hebben wij geen marmeren badkamer vloer mee, ik vond hem altijd lelijk.. maar nu had ik hem zeker gewaardeerd als fotogenieke achtergrond <3 haha Gek hoe trends kunnen veranderen. Dit vind ik een hele leuke én creatieve oplossing.

♡ E-mail adres wil not shown in comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.